Amasya Üniversitesi Akademik ve İdari Personeli Dikkatine!
Mail sunucumuz ve Mail arayüzümüz değiştirilmiş olup bu sayede daha gelişmiş ve daha kullanıcı dostu bir arayüze kavuşmuş bulunmaktayız.
Yeni mail sunucumuzda güvenlik ön planda tutulmuş ve etkin bir antivirus / antispam koruması entegre edilmiştir.
Yeni sunucu ile birlikte mailinize adres defteri eklenmiş olup bu sayede kişilere toplu mail gönderilebilmektedir. Ayrıca e-postalarda daha büyük dosya gönderilebilmesi amacıyla eklenti boyutu 5 Mb'a çıkarılmıştır.
Yenilenen posta sunucumuzla birlikte size mail kullanımı ile ilgili bazı kuralları hatırlatmak isteriz. Bunlar;
- Bütün dünyada spam mailler kurumlar için sorun oluşturmaktadır bu sorun aynı şekilde Üniversitemiz içinde tehdit teşkil etmektedir. Maillerinizi okurken mutlakatanımadığınız kişilerden gelen mailler fazla itibar etmeyiniz.
- Örneğin Amasya Üniversitesi (helpdesk@amasya.edu.tr gibi) veya başka kurumlardan (Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası gibi) bilgileriniz güncellenmesi gerekmektedir adı altında hiçbir mail atılmamaktadır. Bu tür maillerdeki linkleri asla tıklamayınız. Bu yolla istenen maillere asla cevap vermeyiniz.
- Sizlere Emergency Verification(Acil Doğrulama)!! Konu başlığı ile mail gelmiş olabilir ayrıca gönderen kısmında Amasya Üniversitesi yazabilir. Bu mailin spam maili olduğu anlamak çok kolaydır. İlgili maili seçip o mailde gönderen kısmına geldiğinizde gönderenin Amasya Üniversitesi değil örneğin johanna.garcia.44@my.csun.edu adlı kullanıcıdan geldiği görülmektedir. Bu tür mailleri siliniz.
- Şifrenizi kimseye vermeyiniz ve belli dönemlerde değiştiriniz. Şifrelerinizi başkalarının tahmin edebileceği şifreler yapmayınız. Örneğin 123456 gibi ardışık sayılar, abcd gibi ardışık harfler, doğum gününüz, telefon numaranız veya araba plakanız gib..
- Çok sayıda kişiye gönderdiğiniz gönderileri CC (Carbon Copy/ İlgili Kopya) ile değil BCC ( Blind Carbon Copy /Gizli Kopya ) ile gönderiniz. Böylece alıcıların birbirlerinin adreslerini görmesine engel olursunuz.
- Elektronik posta kutunuzu her gün kontrol edin ve postalarınızı limitinizi aşacak kadar sistemde tutmayınız. Gereksiz elektronik postaları, posta kutunuzdan silmelisiniz. Sildiğiniz elektronik postalar "silinen klasöründe" saklandığı için bu klasörü de periyodik olarak boşaltmanız gerekmektedir.
- Aldığınız elektronik postayla beraber gelen eklentileri açarken dikkatli olmalısınız. Çünkü virüsler en sık bu şekilde bulaşıyor. Siz de başkalarına dosya göndereceğiniz zaman virüs taramasından geçirdikten sonra gönderiniz. Uzantısı ."exe", ".bat", ".com" olan dosyaları (göndericisini tanıyor olsanız bile) asla çalıştırmayınız.
- Gönderdiğiniz elektronik postalara ekleyeceğiniz dosyaların uygun boyutlu (xxxxx megabayt) olmasına dikkat ediniz. (max. 5 MB)
- Eğer elektronik posta ile büyük boyutlu dosyalar eklenecek ise WINRAR gibi bir sıkıştırma programını kullanarak boyutunu küçültünüz.
- Çoğu virüs, elektronik posta okunduğu anda aktif olduğu için, Outlook, Outlook Express programında ön izleme penceresini aktif yapmayınız
Çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla,
Amasya Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı